SÆT OG REPS - 2. Del

Kvalitet i bevægelse

street-dancer

Sidste weekend inviterede min søde kæreste mig med til en event med Hip-Hop dans. Jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke ved så meget om dans. Jeg dog er vokset op med hip-hop kulturen, som den var i “de gode gamle dage” hvor alle dele af kulturen var i fuldt flor, så det var fedt at se at de forskellige sub-kulturer stadig lever i bedste velgående rundt omkring i byen.

Det skal dog ikke handle om Hip Hop, men alle de vilde dansere fik mig til at tænke lidt over alle de (mere eller mindre) sindssyge måder vi kan bevæge vores krop på. Jeg er naturligvis totalt nørdet når det kommer til bevægelse. Bevægelse og træning er min uddannelse, arbejde, hobby og nok det jeg beskæftiger mig med i 90% af min vågne timer med.

Jeg har en pointe…

Min pointe er meget simpel. I vores tidsalder er vi tilbøjelige til at gå (næsten sygeligt) meget op i alt hvad vi kan måle og veje. Misforstå mig ej, jeg er faktisk meget stor tilhænger af moderne videnskab og alt det som vi kan måle og veje. Jeg syntes i hvert fald man bør passe lidt på med at konkluderer alt for meget ud fra “fornemmelser og følelser”.

Netop derfor syntes jeg at dans (og andre former for kreativ bevægelse) så dejligt befriende. De står ligesom en slags lysende kreativ modpol til vores (over-)kvantificerede samfund. De er befriende fordi den slags bevægelser netop ikke handler om de kvaliteter vi kan måle og veje. De er på en måde “formålsløse” og udføres kun for bevægelsernes egne æstetiske og subjektive kvaliteter. Dansen handler kort sagt om følelser. Dansen kan være sart, minutiøs, kraftfuld, dramatisk, flydende, elegant og meget mere. En veludført dans udtrykker følelser både for tilskueren og udøveren. Nøjagtig som din ynglingssang helt sikkert kan få dig til at føle noget.

Hvad har det med fitness at gøre?

Al menneskelig bevægelse er uendelig komplekst og indeholder mange andre kvaliteter end dem vi kan måle og veje. Vi er mindst lige så forskellige indvendigt, som udvendigt. Jeg syntes det er værd at tænke på at der er meget andet i det at træne og være fysisk aktiv en lige det. Når det kommer til fitness, træning og vægttab bliver der målt og vejet konstant – hvad vejer jeg, hvor mange kg kan jeg løfte i bænkpress, hvor mange watt kan jeg træde på cyklen, hvor mange kcal må jeg spise, hvor langt kan jeg løbe osv. osv.

Der er egentligt ikke noget i vejen med alle de mål og tal. De tjener (forhåbentligt) et formål, men det er måske lige værd at overveje hvor vigtige alle de tal “egentligt” er for dig. Det er klart at en elite-løber skal gå op i sin kropsvægt, iltoptagelse, træningsmængde, løbetempo, kadence, kost og meget meget mere. Her har videnskaben sin plads og sin helt klare berettigelse. Måske betyder det knapt så meget for os andre, der som dødelige motionister nok oftere træner mere for vores almene velvære, sundhed, og holde formen ved lige (både den udvendige og indvendige).

Min opfordring

Træning handler ikke kun om tal – det handler også om at føle noget. Dette indlæg bliver en opfordring til (en gang i mellem) at tænke på andet end de tal du kan læse på displayet (eller vægtskiven). Du kan f.eks. prøve at løbe så hurtigt du kan blot for at mærke vinden der suser om ørene og får dig til at føle dig hurtig og fri. Prøv at løfte en rigtig tung vægt op fra gulvet fordi det får dig til at føle dig stærk. Der kan være mange følelser i vores træning. Udnyt alle de kvaliteter der ligger i bevægelserne, og brug de følelser der ligger i dem.

En lille anekdote… 

Jeg øver mig jævnligt i at stå på hænder. Det tager en hel del tid og tålmodighed, og man kan altid blive bedre – så jeg øver mig stadig. Det går heldigvis den rigtige vej, og når jeg (efterhånden lidt oftere) rammer den gode linie og balancen er helt perfekt så føles det bare super fedt! Det samme gælder naturligvis for alle andre øvelser, så husk at øve dig – uanset set hvad du laver. Desto mere du øver dig – desto bedre føles det.

God Træning // STYRK.NU

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SÆT OG REPS - 2. Del