Nike Zoom Streak LT 2

Min mening om: Kropsidealer og sundhed

Hud

NB! Dette bliver en laaaang smøre… Jeg beklager på forhånd, men syntes jeg ville give mit besyv med – og det kræver lidt mere end almindeligt plads. 🙂

Da min kønnere halvdel og partner in crime, Sara aka healthyskinnybitch.dk for nyligt lagde et før/efter billede op efter en veloverstået bootcamp skabte det en del røre i andendammen. Det skyldtes nok hovedsaligt at pigen på billedet på ingen måde var sundhedsmæssigt overvægtig, og faktisk var så ‘normal-vægtig’ som man kan være (hvis det da er et begreb man kan snakke om).

Kort sagt var sagen at en hel del syntes hun var pænere på ‘før’-billedet – og direkte syntes det var lidt forkasteligt at hun havde besluttet sig for (og lykkedes med) at smide nogle kilo OG blive lidt stærkere og forbedre sin form. Naturligvis var de ikke så foragede over sidstnævnte.

Argumenterne gik til dels på at vi ville være med til at fremme en hysterik omkring slankere kroppe og at det dermed implicit ikke er godt nok at være normal vægtig.

Hvad er rigtigt og hvad er sundt?

Først og fremmest er jeg selvfølgelig dybt uenig i at vi bidrager til krops-ideal-hysterik. Vi er profesionelle trænere og kostvejledere og arbejder derfor med kroppen og forandringer af denne på alle mulige måder. Vi arbejder dagligt med alle mulige kropstyper, størrelser og ønsker om forskellige forandringer. Vores mål er naturligvis at hjælpe dem vi har med at gøre, til at opnå det de ønsker på den bedst mulige måde. Jeg nægter at gøre mig til herre, eller dommer, overfor mine klienter ift. hvad jeg personligt syntes er pænt eller ‘rigtigt’ for dem – det må væres deres valg og deres idealer der i sidste ende dikterer deres individuelle målsætninger. Jeg kan selvfølgelig informere dem om hvad der kræves for at opnå den pågældende krop, eller fysiske form de nu ønsker, og hvis det er aktuelt, hvilke fordele og/eller risici det indebærer. Så er det jo op til dem selv at vælge til eller fra. De er alle sammen voksne og ansvarlige mennesker.

Det ER faktisk muligt at være ok med sin krop og alligevel ønske at ændre den lidt i den ene eller anden retning. Det kræver lidt arbejde og dedikation, men det er ikke, hverken farligt eller forstyrret.   

Overnævnte er faktisk tilfældet for mig selv. Jeg er helt ok med min krop, men jeg bliver nok aldrig helt tilfreds – jeg vil altid gerne kunne løfte lidt mere, løbe lidt hurtigere – og ja – jeg er selvfølgelig også forfængelig – som de fleste mennesker jo er (i et eller andet omfang). Derfor arbejder jeg også til tider for en lidt lavere fedtprocent, og til andre tider vil jeg gerne tage lidt på (dog helst i muskler). 🙂

Jeg syntes det er sjovt og interessant at manipulere med kroppen, og jeg kan faktisk godt lide det arbejde der ligger i det. Kroppen er et af de mest ærlige projekter man kan begive sig ud i. Der er ingen smutveje og du får kun de resultater du fortjener med godt gammeldav’s hårdt arbejde og vedholdenhed. Dette syntes jeg er noget vi mangler i vores daglige liv. Du kan hverken fedte eller snyde dig til en bedre tid på dit løb, et tungere styrkeløft, en bedre håndstand eller en lavere fedtprocent. Der er heller ikke nogen hemmelige tips, tricks og mere eller mindre obskure diæter. Det kræver alt sammen masser af ærligt hårdt arbejde og almindelig sund fornuft. Og dette syntes jeg ALTID man (med rette) kan ‘blære’ sig med.

Men hvad med sundheden!!

Glem den der sundhed for et øjeblik. Efter min mening er sundhed et totalt udvasket og fortærsket begreb efterhånden. Jeg kommer til at skrive lidt mere om hvad sundhed i virkeligheden er (eller måske netop ikke er) i et senere indlæg. Min pointe hér er blot at langt de fleste af dem der vælger at tabe sig og at blive bedre/klogere i deres træning IKKE kun gør det for sundhedens skyld, og/eller i hvert fald kun delvist. Det handler, for langt de fleste, om hvordan vi gerne se ud. Det er selvfølgelig min personlige påstand, og nogle ville måske argumentere for noget andet. Jeg er dog ret overbevist om at min påstand ikke er helt skæv. 😉 De fleste af os køber jævnligt noget pænt tøj, barberer os og for klippet/sat håret. Dette gør vi for at præsentere os pænt udadtil. Dette er ingen synd i min bog. På samme måde kan vi vælge at tilpasse vores krop en lille smule ift. vores individuelle præferencer. Jeg kan faktisk ikke se den store forskel.

Vi skal ret langt op i overvægt før det er et sundhedsmæssigt problem, SÅ LÆNGE MAN ER FYSISK AKTIV. Og vice versa, skal vi også meget langt ned i fedtprocent før det er et sundhedsmæssigt problem, SÅ LÆNGE MAN ER FYSISK AKTIV.

Min krop – mine idealer!!

Jeg har mine helt egne idealer og mål for mit udseende, og det samme gælder mine fysiske præstationer. Jeg har stort set altid nogle mål, men de ændrer sig selvfølgelig med tiden. Jeg er overbevist om at jeg altid vil arbejde med mig selv, min krop og psyke fordi jeg syntes det er ‘sjovt’ og udfordrende. Det giver mig uendeligt meget og jeg har det faktisk rigtig fedt med det (stort set) hver dag. Derfor har jeg det også fedt med at hjælpe andre til det samme. På den måde ‘føler’ jeg rigtig meget for dem jeg træner. Fordi jeg ved at vi i bund og grund kæmper de samme kampe – bare på forskellige niveauer. På samme måde vil jeg opfordre alle til at finde og leve efter deres egen idealer. Det er jo i høj grad en smagssag hvad vi hver især syntes er pænt/flot/sexet. Og fred være med det. Jeg personligt har ikke behov for at ytre min mening om specifikke kroppe medmindre jeg bliver direkte adspurgt.

Jeg syntes vi skal klappe hinanden lidt mere på skulderen uanset hvad vi vælger at investere en masse tid og energi i. Jeg hylder vores mange forskellige kropstyper, og tilsvarende syntes jeg også vi kan hylde forskellige musikgenre, valg af tøjstil, boligindretning eller hvad ved jeg. Hyld mangfoldigheden. Du behøver ikke være begejstret for alt og alle… tværtimod… det er fedt med forskellige meninger. Og det helt ok at syntes at noget er grimt, fjollet, forkert, underligt osv. Hvis det ikke er til skade for dig selv eller vores omgivelser så syntes jeg du skal lade det ligge bruge din tid på noget andet, og så kan du jo ytre dig på dine egne vegne når du bliver direkte adspurgt.

Tal for dig selv.

Top trænede olympiske atleter. En hyldest til forskellige kropstyper og det de kan bruges til. foto: Howard Schatz

Top trænede olympiske atleter. En fascinerede hyldest til forskellige kropstyper. foto: Howard Schatz

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nike Zoom Streak LT 2