SYGDOM & TRÆNING - Hvad, hvornår og hvor meget?

SYGDOM & TRÆNING – Hvad, hvornår og hvor meget?

Kan du træne under sygdom?

En af de gode ting ved at være fysisk aktiv og generelt at leve sundt, er at man er væsentligt mindre disponeret for sygdom. Dette gælder faktisk i et relativt stort spektrum, fra mild influenza til alvorlige livstruende sygdomme som f.eks. kræft.

Desværre er der ingen garantier i dette liv. Personligt er jeg næsten aldrig syg. Faktisk vil vove den påstand at jeg gennem rigtig mange år maksimalt har haft behov for 2-3 dage i sengen om året pga. almen sygdom. Men alle kan selvfølgelig blive ramt fra tid til anden. Det er ikke så lang tid siden jeg selv blev ramt. Og min første tanke var selvfølgelig…    ARGGG – jeg har ikke tid til sygdom! Og hvad med min træning?

Skal jeg fortsætte min træning?

Jeg vil starte med ind indrømmelse. Jeg må tilstå at jeg muligvis tendere til en lettere sygelig trang og behov for træning i min hverdag. Det er på mange måder det jeg lever for, og med, på godt og ondt. Og det fylder en meget stor del af min hverdag. Skal jeg være 100% ærlig fylder det meget tæt på hele min hverdag. Dog ikke af nød, men af lyst og passion. Mine første tanker var derfor hvordan jeg skulle tilrettelægge min træning, hvor meget kunne jeg udsætte kroppen for, og hvordan ville den reagere på træningen.

T&E / Trial and Error

I denne situation vil der altid være en hel del T&E. Og med andre ord. Prøv dig frem, det vigtigste er at du hele tiden lægger meget mærke til hvordan din krop reagere på det du udsætter den for. Det kan virke meget usagligt men dine oplevede symptomer er nu en gang det bedste måleredskab når det handler om din krop.
Men når dette er sagt så er der lavet undersøgelser om emnet og man kan tegne nogle generelle retningslinier ud fra dette.
Det er i virkeligheden ret simpelt.

  • Er du meget syg: Skal du holde dig fra stort set alle former for fysisk aktivitet! – Du kan dog, og vil formentligt have godt af at komme lidt ud (hvis vejret/påklædningen er til det). Gå en tur med hunden, kæresten eller lignende. Kroppen har brug for stort set alle dens resourcer for at helbrede sig selv, og har derfor ikke godt af at bruge energi på andet end det. Det vil kun forlænge og/eller forværre processen.
  • Er du moderat syg: Lav intenst arbejde kan tolereres – men det skal altså være lav-intenst, også selvom du begynder at føle det er ok når du er varm. Styr dig! Du vinder ikke noget på at nedbryde kroppen yderligere på dette stadie, den skal stadig bruge energi på at helbrede sig selv, så undgå at presse den.
  • Er du lidt syg: Du vil formentligt komme ret hurtigt ovenpå igen. Men du skal stadig passe på, kroppen vil stadig skulle bruge noget energi på komme helt på plads. Undgå arbejde med maksimal intensitet. Træn på relativ lav intensitet, med perioder af moderat pres. Hold øje med pludselige temperatur udsving og lignende. På dette stadie skal fokus være på at kunne træne uden at skubbe kroppen i den forkerte retning. Det er en fin balance, og du skal som nævnt mærke rigtig godt efter.

Det skal siges at jeg ikke er fan af passiv restitution. Efter min opfattelse går det sjældent hurtigere, og oftere langsommere. Men dette er blot min egen oplevelse, det er muligt du oplever noget andet. Definitionerne på hhv. meget, moderat og lidt ligger selvfølgelig op til fortolkning. Jeg vil ikke forsøge at sætte tal, eller andre mål, på disse definitioner. Vi har sikkert nogle forskellige referencerammer, og derfor også en forholdvis forskellig opfattelse af sygdom. Dette skal bare opfattes som generel guide til aktivitet under sygdom.

SPIS GODT – MEN SUNDT!

Husk at spise sundt.. ISÆR når du er syg.

Vi får allesammen lidt ondt af os selv når vi er syge (Jeg er ingen undtagelse). Og derfor har vi tendens til at forkæle os selv med søde sager. Det er for så vidt fint nok, det sker der ikke noget særligt ved. Men der altså ingen grund til at fylde kroppen med ligegyldige kalorier – mit forsigtige bud er at de fleste faktisk vil få det dårlige ved at gøre dette. Kroppen har ikke brug for meget mere energi end den plejer, så HVIS du skal forkæle dig selv så prøv at vælge søde sager af høj kvalitet der rent faktisk kan hjælpe kroppen op igen. Bær og frugter er som regel gode (og indeholder også godt med væske), små stykker brød af høj kvalitet, masser af grøntsager, og kød til! Hvorfor fodre kroppen med skidt, når den har allermest brug for næring af høj kvalitet. Tag dig en lille smule sammen, og hjælp dig selv og din krop tilbage på toppen igen. Har du spist sundt og godt og drukket nok væske/vand i løbet af dagen kan du selvfølgelig godt flække en Rittersport til dessert, men du skal ikke tro at du gør dig selv en tjeneste ved at leve af hvidt toastbrød, Cola og Ben&Jerrys.. Det er selvmål.

BEMÆRK!  Denne guide referere primært til vira og sygdom som f.eks. influenza, og ikke til skader og overbelastning. Her vil der være helt andre og specifikke hensyn man skal tage højde for.

Håber personligt at i styre udenom, da det jo altid er frustrerende ikke at føle sig på toppen. Og nu vil jeg gå mig en god tur i solskinsvejret, og arbejde mig tilbage i kampen. 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SYGDOM & TRÆNING - Hvad, hvornår og hvor meget?